Julfudge med saffran och pistage
Recept från Ica.se
Denna sockersmuliga fudge med saffran och pistagenötter är en god och annorlunda variant av julgodis. Koka ingredienserna under omrörning, häll upp i form och skär i lagom stora tärningar. En fin gå-bort-present när som helst på året.

Portioner:
30 st
Ingredienser
5
dl strösocker
2 1/2
dl vispgrädde
1 1/2
dl mjölk
2
msk ljus sirap
1/2
g saffran
80
g pistagenötter (80 g motsvarar ca 1 1/2 dl)
Så här gör du
Close
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 30 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
1. Klä botten och kanter på en avlång bakform, ca 10x25 cm (för 30 st), med plastfolie.
2. Blanda socker, grädde, mjölk, sirap och saffran i en stor och vid kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning till sockret smält.
3. Låt sedan koka utan omrörning tills smetens temperatur är 122°C. Kontrollera med en digital kökstermometer.
4. Grovhacka nötterna.
5. Ta kastrullen från värmen och rör ner nötterna. Rör sedan med en slev tills smeten blivit tjock och matt.
6. Häll fudgen i formen, släta till ytan och låt den svalna i kylen. Skär fudgen i tärningar innan den kallnat helt.
Och jag gjorde felet att jag lät den kallna helt innan jag skar den i bitar vilket resulterade i att bitarna gick sönder och det smulade ganska mycket. Men den blev lika god för det 😋






