Hembakad hönökaka

Ca 4 stora runda kakor

25 g jäst

3 dl mjölk, fingervarm

50 g smör, rumsvarmt

½ dl ljus sirap

1 tsk salt

3 dl rågsikt

4–6 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. 

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.

2. 

Dela degen i ca 4 bitar. Kavla ut dem till runda kakor, ca 27 cm i diameter. Kavla sista varvet med en kruskavel. Nagga ordentligt med en gaffel om du inte har någon kruskavel.

3. 

Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. 

Grädda bröden mitt i ugnen i 6–8 min. Håll koll på att de får lagom färg. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

I mina hönökakor hade jag ingen rågsikt utan tog i 1 dl havregryn istället och mer vetemjöl. Det blev väldigt gott 😋


Om

Min profilbild

Sofia




RSS 2.0