Lättbakat grytbröd

Ikväll bakade jag ett grytbröd för första gången. Enkelt och gott! En riktigt knaprig yta med ett saftigt gott bröd inuti. Det finns inte mycket som slår nybakat bröd med smör, ost och marmelad med ett glas mjölk till! 👌🏼 mums!


Lättbakat grytbröd

1 bröd

Locket gör att fuktigheten bevaras i brödet och en härlig, knaprig yta bildas i slutet av gräddningen.

25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
3 dl mjölk, fingervarmt
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
6 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och lös upp jästen i det. Tillsätt saltet blandat med grahamsmjöl, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

3. Knåda ihop degen till en boll och rulla den ordentligt i mjöl. Låt degen jäsa inlindad i en mjölad bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt samtidigt in en tom gjutjärnsgryta utan lock, ca 4 liter, i den varma ugnen.

4. Ta ut grytan och strö lite mjöl i bottnen och lägg den mjölade degen i den heta grytan och lägg på locket. Utan mjöl fastnar brödet.

5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 20–25 min. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i ytterligare 15–20 min.

Recept från tidningenhembakat.se







Kommentarer
Postat av: Caroline

Va fint!! Ska också testa detta nån dag. 👍🏻

2015-08-10 @ 14:57:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

Sofia




RSS 2.0