Röd vinbärsgelé

I somras under semestern när regnet öste ner passade jag på att göra gelé. Det var första gången och den blev perfekt. Supergod att ha till pannbiffar och stekar! 


Här kommer recept på vinbärsgelé:


Vinbärsgelé 


Ingredienser

  • 2 liter (ca 1 kg) bär
  • 3 dl vatten
  • 1 liter avrunnen saft
  • 9 dl (765 g) strösocker

Gör såhär

  • Skölj bären väl. De kan sitta kvar på sina klasar. Koka upp vattnet i en kastrull. Lägg i bären, koka upp och låt bären sjuda under lock cirka 10 minuter. Kläm sönder bären mot kastrullkanten med en slev. Häll massan i en silduk, eller i en tunn kökshandduk i ett durkslag. Låt saften självrinna 30 minuter.
  • Gelé:
  • Mät upp 1 liter av saften i en vid kastrull. Koka inte dubbel sats av gelé. Koka saften 3-5 minuter. Rör ner sockret lite i taget, så att det hinner lösa sig. Låt gelén koka sakta utan omrörning. 

Jag lät mitt koka 10 min innan jag gjorde första geléprovet, sen var 5 min ca.

  • Geléprovet:
  • Häll lite het gelé på en kall tallrik. Dra ett streck genom massan. Om massan inte rinner ihop är gelén färdigt.
  • Om gelén flyter ihop går det att tillsätta Gul melatin (melatin i gul påse), eller Certo flytande pektin. Se anvisning på förpackningen. Ta kastrullen av plattan och låt massan stå några minuter. Skeda bort skum om det finns på ytan. Ös upp gelémassan i väl rengjorda och varma burkar. Låt gelén kallna och skruva på tätt lock. Några droppar konjak, eller annan smaklig starksprit, på ytan hindrar mögel. Förvara svalt och mörkt.



Recept från Icakuriren.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

Sofia




RSS 2.0