Farmors franska mandelpäronkaka

En god efterrätt som innehåller päron hittade jag i boken "under valnötsträdet".
Farmors franska mandelpäronkaka
Kakan brukar göras med äpplen men blir ännu godare med päron. Kakan passar bra i små portionsformar men då blir gräddningstiden förstås kortare.
För 4-5 portioner behövs:
•100 gram sötmandel (jag tog 2 dl mandelmjöl istället)
•2 msk rumsvarmt smör till formen
•5 stora fasta päron (jag tog 3 stora conferance päron)
•75 gram rumsvarmt smör
•5 msk socker (jag tog rårörsocker istället)
•2 ägg
•2 msk pressad citron
Börja med att mala mandeln, den behöver inte skållas och skalas. Smörj en ugnssäker form med smör. Värm ugnen till 200 grader. Skala och kärna ur päronen. Skär dem i tjocka klyftor och lägg ut dem i ett lager i formen.
Sätt in formen i ugnen 10-20 min tills päronen blir nästan mjuka. Gör under tiden iordning mandelsmeten.
Rör smöret med sockret och blanda ner den malda mandeln (mandelmjölet). Tillsätt ett ägg i sänder och rör om väl mellan varje ägg. Smaksätt med lite pressad citron.
Ta ut formen ur ugnen och fördela mandelsmeten över päronklyftorna. (Jag hackade sötmandel och strödde ovanpå). Sätt in det hela i ugnen igen i ca 15 min.
Servera päronkakan varm eller ljummen med vaniljglass eller grädde till.

